Yavru kedi buldum ne yapmalıyım?
İlk olarak yavrunun annesinin yakınlarda olup olmadığının tespitinin yapılması gerekir. Annesi yavrusunu güvenli olabileceği hissettiği bir yere bırakmış olabilir ancak meraklı ve yaramaz yavrumuz etrafı keşfetmek için bölgeden ayrılmış ve geri dönememiş olabilir.
Unutulmamalıdır ki sokakta yaşamak zordur. Kedileri 2-3 saat boyunca izleyin; çünkü anne kediler genellikle günde birkaç kez avlanır ve tuvalete gider. Anne ile aranıza biraz mesafe koymak için saklanın ya da birkaç metre uzakta durun. Çünkü eğer anne kedi sizi görürse, yavru kedilere yaklaşmayacaktır.
Yavrular büyüdükçe annelerinin yanlarından ayrılma süresi gittikçe artar. Bu durumda bulduğunuz yavrunun gözlerinin açılma durumu veya hareket kabiliyetlerine bakarak annesinin ne zaman gelebileceğini tahmin edebilirsiniz.
Yavru ne kadar ufaksa bekleme süreniz o kadar az olacaktır. Yavru kedilerin her 3-4 saatte bir yemek yemesi gerekir; bu yüzden annelerinin bu süreden daha uzun bir süre ortada olmaması pek olası değildir. Beklemenize rağmen anne dönmediyse ve yavrular artık ağlayarak annelerini çağırıyorlarsa büyük ihtimalle artık yardımınıza ihtiyaçları vardır.
Bulduğunuz kediler bir karton kutunun içinde veya havlu benzeri bir şeyler ile sarılmış haldeyse sokağa terkeldilmişlerdir. Bu durumda anne kediyi beklemek için zaman ayırmanıza gerek yoktur. Bir an önce yavrulara yardım edilmelidir.
Yavru kediler vücut ısılarını kontrol edemezler. Genel olarak anne sıcaklığı ile anne yokken de kardeşleri arasında ısı paylaşımı yaparak sıcak kalmaya çalışırlar. Bulduğunuz yavrunun ilk olarak ihtiyacı ısıtılmaktır. Sokakta terk edilmiş ya da yetim kalmış büyük bir çoğunluğu hızlıca hipotermiye girer ve hızlıca ısı kaybeder. Bu durumda bir sıcak su torbası hazırlanmalı ve yavrunun yanına koyulmalıdır. Sıcak su torbası bulunamazsa pet şişe veya lateks eldivenlerde aynı işlem için kullanılabilir. Suyun sıcaklığı kabaca elinizin dayanacağı kadar olmalıdır.
Yavru kedi bulduğunuz zaman kesinlikle süt vermeyiniz. Halk arasında doğru bilenen yanlışlardan biri sulandırarak dahi olsa süt vermektir. En yakın veteriner hekim kliniğinden kediler için özel hazırlanmış süt tozu vermeniz gerekmektedir. Süt tozu kullandığınız süre boyunca ekstra su vermenize gerek yoktur. Süt tozunu veteriner hekiminizin tarif ettiği şekilde yada tarif etmemiş ise kutu üzerindeki talimatlara göre hazırlayabilirsiniz.
Sonuç olarak bir yavru kedi bulduğunuz zaman muhtemelen yeni ailesi siz olacaksınız. Yapmanız gereken en önemli şey kediyi en yakındaki veteriner hekim kliniğine götürüp muayene ettirmektir. Unutmayın çağımızın en büyük buluşu olan internette doğru bilgiler olduğu kadar yanlış bilgilerde vardır. Şüphe duyduğunuz her konuda veteriner hekiminize danışmaktan çekinmeyiniz. Sabırlı olun mutlu patili günler çok yakında 🙂
Veteriner Hekim Zeki Can KIRAL