Kediler doğaları gereği tüy dökerler. Bu tüy dökme miktarı ve sıklığı kedi türlerine göre değişiklik gösterir. Uzun ve sık tüylü olanlar, kısa ve seyrek tüylü kedilere göre biraz daha fazla tüy dökme görülür.

Dışarı ile bağlantısı olan kediler fizyolojik olarak yılda iki defa tüy değişimi yaparlar ve bu dönemlerde çok fazla tüy dökerler. Evden dışarı bağlantısı olmayan kedilerin, doğal olmayan ısı ve ışık kaynaklarından dolayı fizyolojileri şaşırmaktadır. Bu durumda yılın her dönemi yoğun olarak tüy dökme görülebilir.

Tüy dökme problemi her zaman fizyolojik olmayabilir. Ancak tüy dökme problemi engellenebilir. Eğer kediniz tüy döküyor ise şu soruları sormanız gerekir;

–Kedim kaliteli bir mama ile besleniyor mu?

Çoğu zaman sadece mama değişimi yaparak tüy dökümünü en aza indirdiğimiz durumlar ile karşılaşırız. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken mama değişimi yaparken hali hazırda ev yemeği verilmiyor olması gerekir.

–Yeterli miktarda su içiyor mu?

Az su tüketimi deri ve tüy sağlığını olumsuz yönde etkileneceğinden tüy dökme miktarını arttırabilir. Kedilerin büyük bir çoğunluğu bayatlamış suları sevmezler ve sürekli önlerinde taze su olsun isterler. Zaten önünde su var ama içmiyor diye düşünmeyin. Her gün su kabını sadece su ile yakayıp tekrar taze su doldurmaya özen göstermeniz su içmeme problemini çözmeye yardımcı olacaktır.

–Kedimi ne sıklıkta yıkıyor ve tarıyorum?

 

Kediler kendilerini sık sık temizleyen canlılar olduğundan en fazla yılda 2 defa yıkamanızı öneririz. Tüy yapısına göre uygun bir tarak seçilerek sık sık taramalısınız. Taramak zaten dökülüp üzerinde kalan tüyleri uzaklaştıracağından ortama döktüğü tüy sayısında azalma göreceksiniz. Ayrıca taranmak aynı zamanda masaj da anlamına geldiği için kedinizin hoşuna gidecektir.

 

–Kedim stresli ve korkak bir kedi mi?

Stres altında kediler tüy dökme miktarını ciddi ölçüde arttırırlar. Sürekli stres altında ve korkak kedilerin daha fazla tüy döktüğü gözlemlenmiştir. Bu durumu en aza indirmek için stres kaynağını bulup ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

 

— Vitamin mineral eksikliği var mı?
Genellikle kaliteli mama ile beslenen kedilerde vitamin mineral eksikliği sorunu görmeyiz. Anca bu durumda kaliteli bir vitamin mineral takviyesi tüy dökülmesini büyük ölçüde azaltacaktır. Vitamin mineral takviyeleri malt pastası, hap yada şurup şeklinde olabilir.

— Anti paraziter uygulamalarını zamanında yaptırıyor muyum?
Yoğun olarak pire ve bit enfestasyonlarında tüy dökülmesi gözükebilir. Tüy dökülmesi genellikle kaşıntı ile birlikte görülür. Bu durumun önüne geçmek için antiparaziter uygulamaları ertelememeniz gerekmektedir.

–Bakteriyel veya Mantar enfeksiyonu var mı?
Bu durumun teşhisini ev ortamında yapmak neredeyse imkansız olacağından en yakın Veteriner Hekim’e danışmanızı öneririz.

Tüm bunların dışında sebebi tam olarak anlaşılamayan tüy dökülmeleri de yaşanmaktadır. Bu durumlarda immun sistem yada hormonal açıdan değerlendirme yaptırmanızı öneririz.

Patili Günler…